Dag 20 – Frans Josef en Fox Glacier (20 november)

Vandaag zoals gewoonlijk ook weer vroeg uit de veren, zo rond kwart voor 7, voor onze rit naar Frans Josef en Fox Glacier, 2 bergdorpjes genoemd naar de gelijknamige gletsjers. Omdat we vandaag naar de gletsjers willen wandelen en omdat we ook in de Glacier Hot Pools willen springen, zijn we goed op tijd vertrokken en zijn we rond 10u al toegekomen in Frans Josef Glacier. Hier hebben we de Frans Josef Glacier Valley wandeling gedaan, een wandeling van anderhalf uur heen en terug door de rivierbedding naar de gletsjer. Het laatste stuk was wel even klimmen naar het uitkijkpunt, maar twas wel de moeite om nog eens een gletsjer te zien. Rond 1u ‘s middags hebben we dan snel een boterhammeke gegeten in den auto en dan gaan informeren bij de Hot Pools voor inkom en drukke tijdstippen.

Maar eerst zijn we doorgereden naar Fox Glacier, een half uurke van Frans Josef en het dorpke waar we overnachten vandaag. Het is beginnen regenen, maar we zijn dan toch maar vertrokken voor de wandeling naar de Fox gletsjer: een uurke heen en terug ook weer door de rivierbedding. Maar omdat ze aan het werken waar aan de parking, moesten we een alternatieve en modderige route een stukje door het bos nemen. Een kort stukje helling met vettige modder: natuurlijk hilariteit alom bij een groepke Chinezen dat de helling af moest. Dan verder op weg naar de gletsjer. Onderweg ging een vrouw van de dienst die toezicht houdt op de veiligheid rond de gletsjer ons al voorbij. We mochten spijtig genoeg niet meer helemaal tot aan het uitkijpunt van de gletsjer wandelen, omdat er door de hevige regenval van de voorbije dagen al wa losse stenen waren verschoven en er nog meer kans was op aard – en steenverschuivingen. We zagen nog mensen aan het uitkijkpunt staan, de weg werd dus letterlijk voor ons afgesloten. Die vrouw wist ons wel te vertellen dat den toegangsweg waarschijnlijk ook nog de 2 volgende dagen zou afgesloten blijven. En dat het wel regelmatiger voorkomt dat ze de toegang afsluiten. Afin, wij dus terug door ons modderbad naar beneden naar de parking.

Daarna op weg naar Lake Matheson, voor een wandeling rond het meer waar je een mooi zicht hebt op Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Maar het was al half 6 en het weer speelde ons wa parten: het was harder beginnen regenen en er hing te veel mist boven de bergen voor een redelijk uitzicht. Daarom besloten we om morgenvroeg terug te komen en hebben we snel ons zwemspullen gaan halen en zijn we terug naar Frans Josef gereden voor een duikske in de Hot Pools.

Amai, zaaaalig zo’n Hot Pools: 3 verschillende baden met een temperatuur van 36, 38 en 40 graden. We hebben ons direct aan de 38 graden gewaagd, om daarna af te koelen in da van 36 graden. De Kris heeft ook 2 keer in da van 40 graden gezeten, maar 38 graden was voor Cindy al meer dan warm genoeg. Na een uurke weken, zijn we dan nog ietske gaan eten in Frans Josef in een plaatselijke koffiebar (keilekker burger en soep!) en daarna terug naar Fox Glacier gereden naar ons motel.

 

DSC_0536 DSC_0585 DSC_0574 DSC_0569 DSC_0553 DSC_0550 DSC_0544

About krisje