Dag 17 – Stampede – Afternoon Rodeo

Bullriding op de Calgary Stampede 2013Vandaag is het tijd voor de Calgary Stampede! Omdat ons hotel buiten het centrum lag, zijn we tot aan het metro-station gewandeld en hebben we van daar de metro naar Stampede Park genomen. Rond half 11 zijn we aangekomen aan de zuidingang maar we konden niet direct binnen omdat ze onze naam niet meteen vonden in hun bestand. Dan was’t toch in orde en zijn we in het park onze tickets gaan afhalen. We hadden gekozen voor een “Chaps en Chucks” pakket dat onze tickets voor de afternoon Rodeo van vandaag, onze tickets voor de Chuckwagonrace morgen, vouchers voor souvenir programmaboekjes en eetbonnen bevatte.

En dan was het tijd om het park te verkennen! Er stond eigenlijk te veel om op te noemen: nen hele grote kermis, ongelofelijk veel eet – en drankstandjes en dan nog verschillende hallen en gebouwen waarin vanalles te doen was. Het Agricultuur-gedeelte was het interessantste, daar stonden paarden, stieren, schapen en varkens. In de Big Top tent was er een Wereldkampioenschap schapendrijven met border collies. Da was wel plezant om zien; de schapendrijver stond aan één kant van de tent en den hond moest 3 schapen een bepaalde parcours laten afleggen en op’t laatste moesten de schapen in een omheining gedreven worden.

Het weer zat wel niet echt mee, het motregende al toen we toekwamen en ‘t werd slechter naarmate de rodeo dichterbij kwam. We hebben rap een frietje gegeten en dan wast echt lopen om ergens te schuilen voor de stortbui. We hebben zelfs van armoei een paar poncho’s gekocht om niet doornat te zijn van de regen.

Gelukkig zaten we droog op de Stampede tribune waar om kwart na 1 de rodeo begon. Omdat het te modderig was, was er geen stuntshow met motors, maar daar waren we toch niet voor gekomen dus niet heel erg. Ondanks de regen zaten de tribunes stampvol. Tijdens de rodeo hebben we junior steerriding (op een stier rijden) gezien, tie-down roping (met een lasso een kalf vangen van op een paard, van’t paard springen en het kalfje op zijne rug leggen en één voorpoot en de 2 achterpoten vastbinden), bareback riding (op een bokkend paard 8 seconden blijven zitten zonder zadel), steer wrestling (vanop een paard de horens van een jonge stier vastpakken en de stier neerleggen), saddle bronc (met een zadel ook 8 seconden op een paard blijven zitten), barrel racing (vrouwelijke ruiters die met hun paard zo snel mogelijk rond 3 vaten moeten rijden), bull riding (op een volwassen stier ook 8 seconden blijven zitten). Da was wel het gevaarlijkste onderdeel want daar droegen ze een helm voor. En tot slot ook wild pony racing met kinderen, da was wel supergrappig.

Na de rodeo zijn we nog even door het park gewandeld en hebben we een Stampede rugzak gekocht met daarin wa staaltjes van chips, cola, chocolade enz. Een mooi aandenken aan de Stampede!

‘s Avonds hebben we op de terugweg naar ‘t hotel nog een Subway broodje gekocht voor de Kris en ne Starbucks vanilla latte voor Cindy en dan was’t weer tijd om te gaan slapen.

About krisje