Dag 18 – Calgary City, Stampede Park en Rangeland Derby

GMC Rangeland Derby Chuckwagon raceHet was een lange, drukke en warme dag vandaag! Omdat de Rangeland Derby pas vanavond om kwart voor 8 begon, zijn we vanmorgen eerst naar het centrum van Calgary gereden met de metro. Tijdens de Stampede worden er over heel Calgary ‘s morgens op verschillende plaatsen gratis pancake-breakfasts georganiseerd voor de inwoners van Calgary. Bij ons kort aan’t hotel was er ook één bezig, compleet met country en western muziek om 7 uur ‘s morgens.

We wisten eerst niet goed waar we moesten zijn in’t centrum (dat heb je als je onderweg bent zonder kaart…) maar we vonden al snel de winkels. Omdat het hier in de winter heel koud kan worden, zitten de meeste winkels trouwens in overdekte winkelcentra (ook in de stad zelf) waardoor je ze niet zo snel herkent.

In het centrum was er ter gelegenheid van de Stampede trouwens ook vanalles te doen: een parade met paarden en indianen in vol ornaat, mensen in cowboy, varken en kippenkostuums die met mensen op de foto gingen, square dancing, een marktje in een shopping straat en nog een optreden met traditionele indianendansen in een park in’t centrum. Superplezante sfeer daar! Nadat we nog een paar winkels gedaan hadden, zijn we rond 2 uur ‘s middags terug naar Stampede Park gegaan. En dit keer was het véél en véél drukker: lange rijen aan de kermisattracties, in de verschillende gebouwen en shows en ook aan de kabelbaan, waar je in een stoeltjeslift een mooi uitzicht had over het park. En dat hebben we dan ook gedaan met onze gratis bon uit ons pakketje! Cindy wel maar met een klein hartje en de Kris lachend van plezier ernaast.

Dan zijn we terug naar het kampioenschap voor schapendrijven met honden gegaan en zijn we daar al gaan wachten tot het begin van de finale, want 3 kwartier op voorhand zat de tent al goed vol! Een meisje van 24 had uiteindelijk de snelste tijd en heeft 10.000 dollar gewonnen.

We hebben nog wa rondgelopen in de verschillende beursgebouwen en hebben dan een sandwich (voor Cindy) en een frietje met kipnuggets (voor Kris) gegeten met onze eetbonnen. Dan zijn we nog even naar de miniatuur horseshow gaan kijken, maar daar was ni veel aan te zien en dan was het weeral tijd om terug naar de Grandstand te gaan waar de Chuckwagen Race (of Rangeland Derby) begon.

Elke race bestaat uit 9 heats. Er zijn in totaal 36 teams die per groep van 4 elke avond 1 keer rond de racetrack racen. Vooral het draaien en het maken van een 8 figuur met een span met 4 paarden is wel leuk om te zien. En ook de race naar de finish is leuk. Maar we vonden de rodeo toch leuker omdat na elke 2 races, de racetrack met tractors terug effen wordt getrokken en dat duurt wel even.

Om 10u was het dan tijd voor de avondshow met dans, acrobatie en pop-en rockmuziek. Heel mooi spektakel met licht en klank (vooral héél veel klank) en daarom zijn we rond 11u terug naar het hotel vertrokken. We hebben het vuurwerk dus niet gezien, maar we waren supermoe na zo’n lange en warme dag vooral.

About krisje